KONZULTANT ZA MARKETING

Financijski izvještaj je, valjda, jedini petstogodišnji supermodel koji još može zaintrigirati nekolicinu ljudi. Iako posjeduje dugotrajni šarm, on zapravo opisuje samo 15-20% stvarne vrijednosti većine modernih tvrtki. Danas su IDEJE i MAŠTA pokretači biznisa! Deregulacija i digitalizacija nam kazuje da kapitala ima u izobilju, dok znanjem upravlja POJEDINAC. Kada su novinari postavili pitanje Steve Jobsu iz tvrtke Apple, zbog čega je njegov novi operacijski sustav Mac Os X toliko dobar, Jobs je odgovorio: “oblikovali smo ga tako da gumbi na ekranu izgledaju toliko dobro da ih poželite polizati.” Jednom riječju nije spomenuo megaherce i gigabajte.

Na poslovnoj konferenciji u Zagrebu, bilo je predstavljanje jedne knjige. Usporedba interneta s WC-om svima se usjekla u pamćenje: “danas se više nije fora hvaliti internetom, jer to je kao da se hvalite WC-om. Naime, ako u stanu nemate wc, onda imate problem. Ako ga imate, na početku 21. stoljeća, nemate se čime hvaliti, jer ga svi imaju!” (op.cit. Funky Business). Nakon 20 godina aktivnog rada u marketinškoj struci, postalo mi je poprilično jasno da tradicionalne metode, koje se koriste u marketingu, nisu više dovoljne da bi se moglo uistinu saznati: „što kupci misle“ ili „što kupci žele“. Danas skoro svaka firma ima svoju web stranicu, no to nije dovoljno za stvaranje konkurentske prednosti! Prije sto godina, struja je bila velika stvar – kao i internet! No, koliko suvremenih organizacija svoju konkurentsku prednost može temeljiti na posjedovanju nekoliko utičnica u zidu?! Isto je i s otvaranjem službenih web stranica tvrtke. Prava konkurentska prednost se treba izgraditi na osnovi nečega za što svi znamo da postoji, ali o čemu se nažalost jako rijetko raspravlja u poslovnom svijetu; EMOCIJAMA I MAŠTI! Zvuči nejasno i nestvarno? Istraživanja u neuromarketingu dokazuju da je moždani limbički sustav (dio koji upravlja našim osjećajima) znatno jači od neurokorteksa koji je zadužen za intelekt. Znači, evolucija nam je postavila vrlo jasno pravilo: “emocije imaju prednost! Logika mora čekati svoj red.” Upravo zbog toga većina tvrtki mora si postaviti pitanje: “Volimo li” – ne “sviđaju nam se” ili “jesu li nam zgodni”, nego “volimo li” – svoje proizvode, kolege i kupce? Osjećaju li oni strast prema našim proizvodima? U doba interneta, brzo rastućeg tržišta, izrazito jake i kvalitetne konkurencije i visoke osviještenosti potrošača, sve teže se nametnuti u tržišnoj utakmici i biti bolji, zanimljiviji, drugačiji. Kao ljudska bića, mi, volimo misliti o nama samima da smo i racionalna bića. Hranimo se, oblačimo, idemo na posao, rješavamo probleme, školujemo se i sl. Međutim, činjenica je da naš nesvjesni dio mozga utječe na naše ponašanje, za što ne postoji nikakvo logičko objašnjenje. U marketingu je dokazano da je čak 80% potpisanih ugovora o prodaji izazvano emocijskim apelima, dok je samo 20% logički objašnjivo. Kada smo pod stresom, u većini slučajeva, kupci će reagirati drugačije nego li inače reagiraju.

Da li i dalje vjerujete da smo racionalna bića? Ne, baš! No, kako onda približiti vaš proizvod (marku proizvoda) krajnjem kupcu?

Jednostavno! Unajmite konzultanta za marketing!